17-06-06

Het vel van de beer

Diego juichte, deed een dansje, vergat het leed waar z'n leven voor stond. Ik kreeg de tranen in de ogen toen ik hem zag. Vervolgens snoot ik mijn neus. Dat deed verrekte veel pijn. Ik checkte de oogst van het moment in m'n papieren zakdoek: geel, slijmerig en yukkiebeuh. Ik hapte naar adem en keek weer op. De tatoeages op de armen van het voetbalmonument sprongen in het oog. Rond z'n nek droeg de halfgod protserige halskettingen. Diego leek wel een blanke rapper. Trieste boel als je het mij vroeg. Maar het was slechts een verkoudheid. Ik haal de finale wel.

Argentinië staat nergens. Toch meent iedereen dat de Zuid-Amerikanen potentiële winnaars zijn. Op grond van wat? Van twee goede wedstrijden waarin zij toevallig acht doelpunten maakten en de tegenstanders geen tegenstanders waren? Neem Ivoorkust. Ivoorkust had een keeper in het doel staan die geselecteerd was op basis van zijn toverpraktijken. Neem Servië-Montenegro. Dat land was geen elftal, het was een verzameling van twee bevolkingsgroepen die op het punt stonden te scheiden. Om dezelfde reden wordt het trouwens nooit wat met de Belgische voetbalploeg: Walen en Vlamingen gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Een spijtig zaak maar wij moeten verder, zei de blinde, en hij liep recht in de afgrond.

Nederland denkt dat het zaakje beklonken is maar ook zij hebben nog alles te bewijzen. Diep in hun binnenste zijn de Hollanders ervan overtuigd dat het kan. Maar o, o, wat zijn zij voorzichtig met hun uitspraken. San Marco wil niet gezegd hebben dat zij toekomstige kampioenen zijn. Zelfs de spelersbus mag van hem geen branie uitstralen. Maar op tv kan geen kees het verstoppen, het straalt gewoon van hen af, in dikke, vette koeien van letters die van het scherm afspatten: wij worden kampioen, wij worden kampioen, wij worden kampioen. Nog in geen duizend jaar zeg ik.

En dan ga ik nu m'n arme hoofd boven een teil dampend water hangen.

11:12 Gepost door Geert De Busschere | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.