21-06-06

Cole en Klose top!

Zouden de sterren zich sparen voor de tweede en volgende ronden? Ik weet niet wat uw mening terzake is maar ik heb op dit wk nog niet veel voetballers zien excelleren.

Misschien zijn de trainers fout bezig. Ja, natuurlijk, wie anders kan de boter op het hoofd hebben? Elke coach haast zich immers om te pas en te onpas te beklemtonen dat de ploeg het allerbelangrijkste is. Spelers moeten zich unbedingt wegcijferen in het belang van het geheel. Ja, hallo? Voetballers moeten al van oudsher hetzelfde uniformpje dragen en nu verplicht men hen ook hun individuele tierlantijntjes en frivolerieën af te zweren. Dat resulteerde tot nu toe in wedstrijden waar sterren à la Henry en een Ronaldo zo lopen te geeuwen dat zij hun voetbalnoppen haast te weke kunnen leggen in hun open kinnebakken. Ik krijg stilaan de indruk dat het communisme aan belang wint in de voetballerij. Terwijl wij als volbloedkapitalisten toch ons uiterste best gedaan hebben om het rode monster te vernietigen. Zo zie je maar weer dat de Dalai Lama gelijk heeft als ie zegt: de beste communist is een dooie communist. Of was dat een andere lama?

Die kloothommels van trainers zien over het hoofd dat de fans voor klasseflitsen naar het stadion trekken. De echte voetballiefhebbers eisen grootse daden van helden die het liefst uit onverwachte hoek komen. Helden die plots met een geweldige dribbel of een geniale baltoets hun supertalent etaleren. Die vol extase na de match uitroepen: ok, trainer, m’n spel was frivool, het was extreem buitennissig en het spijt mij enorm dat ik uw strenge richtlijnen niet heb opgevolgd, maar HEY, coach, HEY, vergeet niet dat wij zonder mijn briljante actie niet hadden gezegevierd!

Eén van de spelers die het in zich heeft om tot held van dit wk uit te groeien is Miroslaw Klose. Hij scoorde gisteren tweemaal tegen Ecuador, dat de helft van z’n ploeg spaarde voor de tweede ronde. Podolski kwam eindelijk ook op het scoreblad. Duitsland verzekerde met droge drie nul cijfers de eerste plaats in de groep. In de volgende ronde komt het gastland uit tegen Zweden.

De scandinaviërs speelden in groep B gelijk tegen Engeland. Ook in die ploegen schuilen potentiële helden, mannen die het wk de glans kunnen geven die het verdient. Joe Cole bij voorbeeld. Wat een speler! Het spurtwonder van Chelsea scoorde gisteren een magistraal doelpunt vanop vijfendertig meter. Met kop en schouders stak Joe boven een wisselvallig presterend Engels elftal uit. Met name op stilstaande fases hebben de lads nog veel werk voor de boeg. In de slotseconden van de wedstrijd maakte een andere mogelijke held van dit wk gelijk: ouwe getrouwe Larsson. Een verre inworp werd in de zestien meter gedropt en dé goaltjesdief zat er toch maar weer met een hieltje tussen waardoor de bal netjes in de hoek werd gedevieerd.

Vandaag kijk ik reikhalzend naar Nederland – Argentinië uit. Hoewel beide coaches verklaard hebben verscheidene sleutelspelers langs de kant te laten zal het ongetwijfeld een match worden om vingers en duimen af te likken. Waarom? Omdat de twee ploegen in sterren grossieren: Ayala, Messi, Robben, van Persie. Ik hoop dat die jongens niet al te braaf de richtlijnen van de coach opvolgen. De onderbuik is belangrijk, en slechts in mindere mate het collectief (zeker vanavond)! Enkel door torinstinct en branie kan een talent tot held van de natie worden verheven.

10:55 Gepost door Geert De Busschere | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.